Paul Koopman | Trainee NuFlex

"Het spreekt mij bij het Traineeship aan dat je veel kennis in de breedte opdoet. Dit maakt het werk afwisselend en uitdagend"

Waarom koos je voor burgerzaken?
“Dat is eigenlijk een heel leuk verhaal. Eerst heb ik namelijk planologie in Groningen gestudeerd en nadat ik mijn bachelor had afgerond wilde ik een paar maanden gaan reizen in het buitenland. Omdat ik hiervoor een paspoort moest aanvragen in het stadskantoor in Groningen bij de afdeling Burgerzaken, kwam ik op het idee om eens te kijken naar een baan bij Burgerzaken. Het leuke bij de afdeling Burgerzaken is dat je te maken hebt met de identiteit van personen. Identiteit is iets persoonlijks en doordat iedereen er eentje heeft, kunnen mensen in de samenleving functioneren. Je bent dus echt bezig om mensen een plek in de samenleving te geven. Na het reizen ben ik me gaan verdiepen om te zien of ik ook met mijn opleiding bij Burgerzaken zou kunnen werken en hoe ik daar kon instromen. “

Wat sprak je aan bij NuFlex?
“Bij NuFlex hebben ze een heel persoonlijke benadering. Ze kijken namelijk naar het talent die een persoon heeft en op basis hiervan zetten ze je op een geschikte opdracht. Het spreekt mij aan dat ze kijken waar je kwaliteiten liggen en dat ze niet meteen een hele waslijst aan eisen stellen. Ze bieden gewoon per persoon begeleiding tijdens het leer-werktraject in hetgeen waar die goed in is en in de dingen waarbij een persoon aangeeft dat hij/zij wil groeien. Omdat deze persoonlijke aanpak me zo erg aansprak, wilde ik de gok wagen en zien waar het schip strandt.

Hoe ervaar je het traineeship tot nu toe?
“Ik heb tot nu toe nog helemaal geen spijt dat ik hiervoor gekozen heb. Het allerleukste vind ik ook dat we met een leuk groepje van 10 heel verschillende mensen zijn begonnen aan de basiscursus. Daarna zie je iedereen zo langzaam zijn weg vinden en wordt iedereen op een leuke opdracht geplaatst. Bij het beginnerstraject en bij het inwerken op locatie leerde ik veel over een (voor mij) nieuwe vak dat heel interessant is. Van tevoren heb je altijd wel een beetje een idee waar het over gaat, maar het is toch een eyeopener om te zien wat er eigenlijk allemaal komt kijken bij Burgerzaken. Je moet van veel verschillende markten thuis zijn en dat spreekt mij erg aan.”

Hoe ziet de eerste opdracht uit? Waar ben je nu mee bezig?
“Op het moment ben ik gedetacheerd bij Gemeente Soest. Daar zit ik nu voor de komende 2 maanden 24 uur per week achter de balie en draai ik diensten van 4,5 uur. Ik ben betrokken bij de aanvragen en spoedaanvragen van nieuwe rijbewijzen, ID’s en paspoorten of wanneer iemand een van deze documenten kwijtgeraakt is en deze opnieuw moeten aanvragen. Ik ben heel blij dat ik achter de balie ben komen te zitten, omdat je ook veel in contact komt met mensen. Je ziet ze in het echt en kunt ze net iets sneller helpen dan wanneer ze opbellen.”

Naar welke functie of welk specialisme zou je willen doorgroeien binnen Burgerzaken?
“Het lijkt me leuk om eerst nog allrounder te worden. Je hebt dan van alle procedures kennis en kunt deze procedures ook in de praktijk toepassen. Je leert dan dus alles van A tot Z. Daarna zou ik het leuk vinden om bij ‘de eerste vestiging’ te zitten. Hier help je mensen uit het buitenland die zich de eerste keer vestigen in Nederland. Je kijkt of alle gegevens van deze mensen kloppen, zoals geboorteaktes en je helpt ze om benodigde documenten in orde te maken. Hierdoor kunnen ze sneller hun plekje vinden in de Nederlandse samenleving.”

Zou je NuFlex en het traineeship aanbevelen?
“Ik vind het een mooi streven dat ze de gok gewaagd hebben om deze traineeships op te zetten. Dat vind ik echt heel leuk. En dat ze met ons in zee gegaan zijn en ons stabiliteit geboden hebben met een contract. NuFlex heeft het heel strak georganiseerd, want eerst hebben we netjes een basiscursus gehad en daarna is er voor iedereen een leuke opdracht gevonden waar we zo in konden rollen. Ik kan het iedereen aanraden die dezelfde interesse heeft, want het is goed geregeld en NuFlex zorgt voor een leuke opdracht voor iedere trainee.”